top of page
Untitled_Artwork 87.JPG

Een hulphond voor autisme voor Claire

Hoi! Ik ben Claire, ik ben 24 jaar oud en ik heb je hulp nodig!

 

Binnenkort start ik met een hulphondtraject. Ik ga een pup opleiden tot mijn hulphond, en deze zal mij ondersteunen in het dagelijks leven. Ik heb autisme, en heb daarnaast last van psychische problemen. Ik ben bekend met depressies en angst- en dwangklachten, maar dankzij mijn late diagnose autisme en veel behandelingen gaat dit nu veel beter. Momenteel zit ik helaas in een terugval van mijn anorexia.

 

Door mijn autisme en deze psychische klachten vind ik het dagelijks leven vaak erg moeilijk, en deze klachten hebben een grote invloed op mijn leven. De diagnose autisme heeft weliswaar veel puzzelstukjes op hun plek gelegd, maar deze diagnose betekent ook dat ik hiermee zal gaan moeten leren leven, gezien mijn autisme nooit ‘weg zal gaan’. Ik ben nu erg afhankelijk van mijn persoonlijk begeleiders en partner. Een hulphond zal mijn zelfstandigheid aanzienlijk vergroten. Het opleidingstraject en de pup kosten veel geld, daarom probeer ik het geld via een crowdfunding bij elkaar te krijgen. Ik leg je graag uit waarom een hulphond mij zou kunnen helpen.

(P)updates

- Ik raak door mijn autisme snel overprikkeld, wat kan zorgen voor een meltdown of shutdown. Ik heb met name veel last van shutdowns: mijn hoofd raakt te vol en ik klap dan volledig dicht, kan niet meer praten of communiceren, bewegen lukt me soms niet goed, soms beschadig ik mezelf (onbewust en ongewild), of ik ben juist erg overstuur. Ik ben dan niet meer in contact met de wereld om me heen. Een hulphond leert te reageren op veranderingen in gedrag en emoties. Hij kan mij dan waarschuwen, zodat ik hopelijk nog op tijd kan ingrijpen. Ook leert de hulphond mij te ondersteunen en kalmeren als ik wél in een melt- of shutdown terecht kom. Zo kan de hond mij sneller uit die toestand halen, en dat zou ik zó fijn vinden!

- Ik kom niet vaak buiten de deur, en kom al helemaal niet graag op openbare plekken als de supermarkt, apotheek, winkels, het OV, of andere sociale gelegenheden. Overprikkeling zorgt soms voor gevaarlijke situaties, met name buiten de deur en in het verkeer, en dat is behoorlijk beangstigend. Met een hulphond zal ik vaker buiten de deur durven komen, en hij zal mij veiligheid bieden. De hulphond mag namelijk overal mee naartoe, en kan overprikkeling signaleren en mij veilig uit de situatie of naar huis leiden. Met een hulphond durf ik sneller het huis uit te gaan. 

- Als de hulphond volledig is opgeleid, wil ik graag weer proberen te studeren. Fysiek lessen volgen is voor mij erg lastig doordat ik continu alert moet zijn op overprikkeling. Het sociale aspect kost mij ook erg veel energie, waardoor ik weer sneller overprikkeld raak. Studeren is daarom nu geen optie. Als de hulphond mee kan naar school om goed op mij te letten, kan ik mij volledig op het studeren focussen. 

- Ik spreek zeer weinig af met vrienden doordat dit mij veel energie kost, zeker als dit buiten de deur is. Met een hulphond durf ik sneller op pad te gaan, zodat ik mijn vrienden ook vaker kan zien. Daarnaast kan hij mij steunen in zulke sociale situaties. 

- In situaties wanneer ik non-verbaal ben, kan de hulphond mij alsnog goed ondersteunen. De hulphond kan mij begrijpen door middel van lichaamstaal, dus soms is een verbaal commando helemaal niet nodig.

- Ik kan met de hulphond boodschappen gaan doen, eventjes gaan winkelen, naar een terrasje, of naar een drukke verjaardag. Dit zijn allemaal situaties die ik nu veel uit de weg ga. 

- In het traject zal ik veel gaan leren over waar mijn grenzen liggen en hoe ik die moet aangeven. Als je een hond traint, moet je immers erg consequent je grenzen duidelijk maken. 

- Ik heb vaak last van hyperfocus: ik kan dan urenlang gefixeerd zijn op één taak/activiteit/probleem. Dit is soms problematisch, omdat ik er zelf niet uit kan komen en over mijn eigen grenzen ga. De hulphond kan mij hieruit helpen.

- De hond kan mij wekken ‘s ochtends of na een dutje, als het mij zelf niet lukt wakker te worden. Door de oververmoeidheid die gepaard gaat met regelmatige overprikkeling, heb ik veel moeite met wakker worden, ook als ik voldoende slaap.  

- Nu het eten lastiger gaat, is het fijn als de hulphond mij kan ondersteunen tijdens eetmomenten. Ook kan de hond lage bloedsuikerspiegels ruiken, en mij waarschuwen om op tijd wat te eten voordat ik flauw word.

- De hulphond geeft een gevoel van veiligheid, nabijheid, zelfvertrouwen, afleiding en plezier.

- Het hebben van een hond geeft mijn leven veel structuur waar ik door mijn autisme erg bij gebaat ben.

 

En bovenal is de hulphond een maatje voor het leven❤️ Mijn behandelaren en ik hebben goede hoop dat de hulphond een grote positieve verandering in mijn leven kan aanbrengen. 

Het opleidingstraject is erg duur, bij elkaar opgeteld kan dit zo’n €15.000 kosten. Helaas wordt dit niet vergoed door de zorgverzekeraar of via de gemeente. Ik ben zelf al een tijdje aan het sparen, maar het lukt me niet om het volledige bedrag bij elkaar te krijgen. Met deze crowdfunding hoop ik het mogelijk te maken dit traject aan te gaan. Een donatie zou mij ontzettend helpen, hoe groot of klein ook! Als je me liever wilt helpen op een andere manier, kan dat door deze post/crowdfunding te delen!

 

Ontzettend bedankt voor het lezen!

Doneren

Doneren kan via mijn GoFundMe of een open Tikkie. Let op! Het platform GoFundMe houdt een deel van je donatie in als fee. Het beste kun je dus doneren via Tikkie.

De winst die ik maak via mijn webshop gaat ook naar de financiering van de hulphond. Je helpt mij dus ook al enorm met het doen van een bestelling. Hier gaan wel nog materiaalkosten vanaf natuurlijk. Wil je dat 100% van jouw geld naar mijn hulphond gaat? Dat kan met het bestellen van een portret, foto-illustratie of illustratie op maat!

bottom of page